مناظره اقتصادی با موضوع اوراق سلف نفتی با حضور علیرضا توکلی کاشی معاونت توسعه کانون

صفحه اصلی اخبار بازار سرمایه

مناظره اقتصادی با موضوع اوراق سلف نفتی با حضور علیرضا توکلی کاشی معاونت توسعه کانون

توکلی کاشی معاونت توسعه کانون، در مناظره اقتصادی، در خصوص پیش‌فروش طرح سلف فروش نفت، در رادیو گفتگو می‌گوید: 
این طرح‌های پیش‌فروش در همه بازارهای جهانی طرحی معمول و رایج هست و هروقت موضوع طرح فروش اوراق در کشور ما عنوان شد برخی معترض شدند که با این کار تعهد آتی درست می‌شود ضمن آن که احتمال این وجود دارد که دولت بعد این تعهدات را قبول نکند اما در واقع این برداشتی نادرست است چرا که در نهاد دولت فقط رئیس دولت عوض می‌شود و پولی که از مردم گرفته شده و برای کشور هزینه شده است بعدا توسط نهاد حاکمیت و توسط دولت بعدی هم پرداخت و تعهد‌آور خواهد بود.

توکلی‌کاشی در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا این طرح توجیه اقتصادی دارد یا خیر گفت: من این طرح را توصیه نمی‌کنم چرا که به موجب این طرح، دولت باید دو سال بعد، ۲۰۰ میلیون بشکه نفت تحویل دهد اگر این مقدار را در کنار تولید و عرضه نفت دوسال بعد و برای تامین بودجه نفتی سال ۱۴۰۱ قرار دهیم متوجه خواهیم شد که ظرفیت تولید انتقال و بارگیری بنادر باید چند برابر شود که امکان پذیر نیست و عملا دولت بعدی در سررسید باید با دارندگان این اوراق سلف، به صورت نقدی تصفیه نماید و بنابراین این اوراق تفاوتی با اوراق بدهی دولتی که هم اکنون نیز دولت اقدام به انتشار آنها میکند، ندارد. 
در واقع این توان وجود ندارد و دولت مجبور است به جای آن تسویه نقدی انجام دهد که خوب این خودش هزینه تامین مالی بالایی دارد و تعهدات بالایی برای دولت ایجاد می‌کند.
توکلی‌کاشی طرح پیش‌فروش اوراق سلفی به‌صورت ارزی را هم برای کشور صلاح ندانست و گفت: این طرح نیز برای کشور ریسک بین‌المللی فراوانی را به‌وجود خواهد آورد و با فرض فروش اوراق ارزی در داخل کشور گفت با توجه به سابقه عملکرد دولت و بی‌اعتمادی مردم به نهاد حاکمیت این امر هم میسر نخواهد بود.َ
معاون توسعه کانون در پاسخ به این سوال که آیا این طرح با موفقیت روبرو خواهد شد گفت: احتمالا این طرح حتی بعد از تایید مجلس طرح موفقی نخواهد بود، چرا که زیرساخت و ریل‌گذاری مناسبی برای آن برنامه‌ریزی نشده است و هیج‌گونه جذابیتی برای آن در سطح جامعه وجود ندارد. چرا که اوراق سلف نفتی دارای پوزیشن سقف نرخ هست. به‌طور مثال اگر نرخ سود این اوراق بین ۱۸/۵ تا ۱۹ باشد بر فرض پایین آمدن قیمت سود ۱۸/۵ به مردم تعلق خواهد گرفت ولی اگر قیمت بالاتر برود بیشتر از ۱۹ درصد سود به مردم تعلق نخواهد گرفت.
وی هم‌چنین ابزارهای مهم فروش این اوراق و زیرساخت لازم برای فروش آن را توسعه صندوق‌های سرمایه‌گذاری دانست و گفت: متاسفانه به‌خاطر برخی تنگ‌نظری‌ها به این مهم پرداخته نشد و توسعه آن متوقف شد در حالی‌که در صورت توسعه صندوق‌های سرمایه‌گذاری در شرایط کنونی دولت از طریق این صندوق‌هامی‌توانست اوراق خود را به فروش رساند.
در پایان ایشان راه برون‌رفت از این تنگای اقتصادی را توسعه انتشار اوراق و فروش بخشی از اموال و سهام دولتی دانست.